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DYSports’ Tournament Rules 
 

SECTION 1: MISSION STATEMENT AND VISION 

• DYSports’ events help youth improve their game. 

• DYSports’ goal is to provide a venue for developing youth athletes to improve skills, 

increase confidence, and compete. 

SECTION 2: SPORTSMANSHIP STANDARDS 

• No Profanity – Profanity from anyone towards officials, players, coaches, opposing fans, 

DYSports members or spectators WILL NOT be tolerated. 

• Fans/Spectators  

a. Must stay off the court at all times. 

b. Any fan/spectator who enters the court and/or is in any way disruptive to the flow 

or spirit of the game will be asked to leave the gymnasium. 

c. Coaches are responsible for monitoring the behavior of their parents/fans and are 

expected to intervene when they are behaving inappropriately.  

SECTIONS 3: GAMES RULES 

Defense: 

• For grades 5th and below, both boys and girls, all teams must play man to man defense 

(Please see last page for rules on Man to Man). 

• Grades 6th and above, can play any defensive they desire. 

Free Throws: 

1. For boys and girls in 5th grade and below, the player shooting the free throw may step on 

or across the free-throw line in the follow through of their shot without a violation being 

called. However, if the shooter crosses the line, they cannot be the first to touch the ball 

on the rebound. If they do, the play will be called dead, and possession will be given to 

the opponent. 

Time: 

• All games will consist of four (4) ten (10) minute quarters. 

▪ Clock will stop on every dead ball the last two (2) minutes of game. 

i. Last two (2) minutes will be running clock if lead is greater than fifteen 

(15) points. 

▪ Break between Quarters will be 1 minute long. 

▪ Halftime will be 2 minutes long. 

▪ No press with a 20-point lead. 
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▪ Each team will get at least four (4) minutes to warm up after the conclusion of the 

previous game. If the previous game ends early, the next game will start at its 

scheduled time. 

Time Outs: 

Each team will be allowed three (3) 30 second timeouts a game. Unused timeouts WILL NOT 

carry over into overtime. 

Overtime:  

• First Overtime – two (2) minutes running, last thirty (30) seconds will be stop clock 

(Each team gets one (1) :30 second timeout). 

• Second Overtime – first team to score 2 points wins (no timeouts). If free throws begin 

overtime, both must be made to win. If only one is made, play continues until a team 

scores 2 points. 

Tie Breaker: 

- Head-to-Head record. 

- Total points given up (Lowest advances). 

- Flip of a coin. 

Forfeit: 

• Game will be a forfeit if team does not show within five (5) minutes of scheduled time or 

within five (5) minutes after the conclusion of previous game that ran late. 

• If a team has less than five (5) players to start the game, it’s a forfeit. A team may finish 

the game with less than five (5) players if they started the game with five (5) players. 

SECTION 4: FOULS 

Personal Fouls: 

• A participant will be disqualified after his/hers sixth (6) personal foul. 

Team Fouls: 

• Fifth (5) team foul = double bonus. Team fouls will be reset after each quarter. 

Technical Fouls: 

• Automatic two (2) points 

• All technical fouls equal a personal foul and team foul. 

• Two technical fouls in the same contest for an individual player/coach equals automatic 

ejection. 
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SECTION 5: TEAM ROSTERS 

• All teams must have a coach over the age of 18 years old. If a coach is unavailable or 

running late, a parent must replace the coach until they are available again. 

• Players may only participate on one team per division during a tournament (e.g., 

they cannot play on both a Pool A and Pool B team). They may play on a team in a 

separate division (e.g., 6th Boys Black and 7th Boys Grey) or "play up" in an older 

division, but not on multiple teams within the same division. 

• All game rosters MUST be the same as the roster in DYSports’ files. 

• NO player can start the game in the stands or on another court/bench. A player can arrive 

at the gym late for the game and still play. 

• A player can only participate in the final game of the weekend (championship or 

consolation game) for a team if they have participated in at least one of the first games of 

the tournament weekend. If a player tries to participate in the last game or just the 

championship, they will be asked to remove themselves from the bench as they are 

ineligible to play. This rule is in effect even for players who are on the roster. 

• Roster for the game MUST be filled out at scores table prior to tipoff. 

• Jerseys – the color of teammate’s jerseys MUST be the same. Home teams will wear 

their light color jerseys and visiting teams will wear their dark color jerseys. 

SECTION 6: DUE PROCESS 

▪ Players that are ejected from a game WILL NOT be able to participate in the remainder 

of the tournament. If a player gets two (2) technical fouls in one game, they are done for 

the remainder of the tournament. Any ejected players are allowed to remain seated at the 

end of the bench but are not permitted to participate in any remaining games for the 

tournament. 

▪ Coaches that are ejected from a game WILL NOT be able to participate in the remainder 

of the tournament and may not be allowed to attend any games as a fan for the remainder 

of the weekend. 

▪ Parents who are asked to leave a game/facility WILL NOT be allowed back in for the 

remainder of the tournament (No refunds for ticket entry). 

BASKETBALLS 

• The Home team will provide the game ball. 

• Each team will provide their own balls for warmups. 

• Girls’ divisions and Boys divisions between 4th-6th grade will play with 28.5 size 

basketball. Boys’ divisions 7th and above will play with full size basketball. 
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DYSports Man to Man  

Defense Rules 
(5th Grade and Below ONLY; ALSO applies if 5th is combined with 6th Grade) 

- Man to man defense only, with no double-teams except for help defense inside the 3-

point arc. 

- Help defense is limited to leaving individual coverage to help stop an offensive player 

that has beaten his or her defender inside the 3-point line or has received a pass inside 

the key. 

- No double teams or help defense off the ball to prevent a player from receiving a pass. 

This applies anywhere on the court. 

- No double teams on the ball. If a player on defense is beat, another defensive player 

may switch to cover the offensive player that has the ball. If the original player pursues 

and recovers, this is considered a double team, and one of the two defensive players 

will have to leave and find another player on the court to defend. 

- No zone defense whatsoever. Coaches are expected to honor the no zone defense rule. 

If the officials determine that athletes are not playing man to man defense, the below 

warnings will take place: 

o First warning: Stop play, no penalty. 

o Second warning: Stop play, no penalty. 

o Third warning: 2 shot penalty and 6-foot rule is enforced. 

- 6-foot rule: all defensive players on the court must stay within 6 feet of the offensive 

player they are guarding. This includes if the offensive player is inside the 3-point line. 

- If the DYSports team believes a team is taking advantage of these rules, we reserve 

the right to make adjustments as needed to ensure a better developmental 

experience. 


